Horizons, Amsterdam (Sluisbuurt): wonen in een circulair gebouw dat energie levert en CO2 opslaat
Nieuwbouw wordt vaak in één adem genoemd met begrippen als ‘energieneutraal’, ‘natuur-inclusief’ en ‘rainproof’. Aan dat rijtje kunnen we ‘klimaat-positief’ gaan toevoegen. Door met natuurlijke materialen als hout, hennep en stro te bouwen, sla je met nieuwbouw langdurig CO2 op. Dat is goed voor het klimaat. Én het is geld waard, uitgedrukt in CO2 credits. Door daarin te investeren, compenseer je je eigen CO2 uitstoot. Ontwikkelaar Ballast Nedam Development presenteerde onlangs de CO2 credits voor de houten woontoren Horizons, die in Sluisbuurt in Amsterdam komt.
Horizons (Sluisbuurt Amsterdam): nieuwe standaard voor nieuwbouw
Ballast Nedam Development spreekt van ‘een nieuwe standaard voor de bouw- en vastgoedsector’. Houtbouw wint al enkele jaren terrein, maar met de CO2 credits komt daar echt iets nieuws bij. Een gamechanger, waarmee de woningbouw de klimaatverandering kan tegengaan in plaats van verergeren. Zeker als je beseft dat de bouw wereldwijd voor elf procent (!) van de CO2 uitstoot verantwoordelijk is.
Eigen uitstoot compenseren
Maar hoe werkt het precies? Simpel gezegd komt het hierop neer. Je bouwt met duurzame materialen als hout, hennep en stro. Daarin zit CO2 opgeslagen. Bomen en planten halen dat tijdens hun leven immers uit de lucht om te kunnen groeien. Door hier een geldwaarde aan toe te kennen (via CO2 credits), kunnen bedrijven en particulieren erin investeren. Bijvoorbeeld om de uitstoot te compenseren die ze op een andere manier nog niet kunnen verminderen. Een beetje (maar niet helemaal) vergelijkbaar met het kopen van bomen om je vliegvakantie CO2 neutraal te maken.
Horizons: bouwmaterialen die voldoen aan de strengste klimaateisen
Hoe meer credits je aanschaft, hoe meer je compenseert. De verwachting is dat hierdoor de vraag naar plantaardige (‘biobased’) bouwmaterialen gaat stijgen. Het gevolg: bedrijven die deze materialen produceren en leveren, kunnen opschalen en steeds meer gebouwen kunnen ermee worden gebouwd. Een internationaal systeem met certificaten zorgt ervoor dat alleen materialen die aan de strengste klimaateisen voldoen, in aanmerking komen voor CO2 credits. En alle transacties in CO2 credits worden vastgelegd in een openbaar register. Zo ben je er zeker van dat jouw investering ook echt bijdraagt aan het terugdringen van de uitstoot. En dus aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.
Positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit
Ballast Nedam doet voor de toekenning van CO2 credits aan Horizons mee aan een onderzoekstraject van de Climate Cleanup Foundation. Deze stichting heeft de expertise om de hoeveelheid opgeslagen CO2 in bouwmaterialen te bepalen, en deze materialen te certificeren en financieel te waarderen. Alleen bouwprojecten met een positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit kunnen een certificaat krijgen.
Horizons: duurzaamheidsicoon in Sluisbuurt Amsterdam met koop- en huurappartementen
Horizons wordt het nieuwe duurzaamheidsicoon van Amsterdam. Het houten gebouw komt in de Sluisbuurt en krijgt 116 koop- en huurappartementen. De begane grond is bedoeld voor bedrijven. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor auto’s en scooters, uiteraard met laadvoorzieningen. Daktuinen, groene daken en beplanting tussen de gevels kenmerken het gebouw. Ook komt er een installatie die afvalwater van de bewoners op biologische wijze zuivert. Dit gezuiverde water wordt hergebruikt voor wasmachines, om toiletten door te spoelen en voor het bewateren van de planten. GFT-afval wordt omgezet in vruchtbare grond voor de tuinen en terrassen. En er zijn plekken voor ontmoeting en verbinding, zoals een botanische tuin, een tiny forest en een gezamenlijke woonkamer met werkplekken en gedeelde voorzieningen. Mede dankzij zonnepanelen is Horizons energiepositief; het levert meer energie dan er wordt verbruikt.
Op de hoogte blijven?
Je kunt je nog niet inschrijven voor een woning in Horizons. Maar je kunt je via de projectsite www.horizonsamsterdam.com wel aanmelden als belangstellende. Dan blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.