Nieuws
13 december 2022

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in de winter

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen in de herfst en winter wel rendabel zijn. Energiespecialist econic is er kort over: jazeker, ook in de herfst en winter zijn zonnepanelen een slimme keuze. Maar hoe rendabel zijn ze in de winter? En hoe ga je om met bijvoorbeeld sneeuw op je panelen? 

Zonne-energie ook in de wintermaanden

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zouden zijn, is een misverstand. Zonnepanelen hebben niet per se direct of fel zonlicht nodig om stroom op te wekken. Ook op een bewolkte dag wekken ze stroom op. Uiteraard ligt de opbrengstpiek in de lente en zomer, tussen april en september. Maar ook in de wintermaanden is er instraling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst leveren. Uiteindelijk wordt dertig procent van de jaaropbrengst opgewekt tussen oktober en maart. Mits er geen sneeuw op de zonnepanelen ligt.

Sneeuw en zonnepanelen gaan heel goed samen

In Nederland valt er vrijwel elke winter wel een keer sneeuw. Soms blijft die lang liggen en soms maar enkele dagen. Nu klinkt het misschien een beetje vreemd, maar sneeuw en zonnepanelen gaan heel goed samen. Sneeuw zorgt vaak zelfs voor een hogere opbrengst! Sneeuw weerkaatst namelijk licht, wat zorgt voor extra opbrengst. Dus een laagje sneeuw rondom de panelen, is perfect. Als de sneeuw maar niet óp de panelen blijft liggen.

Panelen niet steeds sneeuwvrij maken

Een sneeuwlaag op de panelen kan er namelijk toe leiden dat het systeem niet werkt. Zelfs een klein laagje sneeuw kan er al voor zorgen dat ze onvoldoende licht opvangen en hierdoor (tijdelijk) geen stroom opwekken. Dit betekent echter niet dat je na iedere sneeuwbui de panelen moet schoonmaken. Over het algemeen verdwijnt in Nederland de sneeuw al redelijk snel en in principe beschadigt sneeuw de panelen niet.

Zonnepanelen installeren in de winter

Hoewel zonnepanelen in de winterperiode dus veel minder effectief zijn dan in de zomermaanden, ze zijn zeker de moeite waard. Als je op jaarbasis kijkt, zie je toch dat een groot gedeelte van je elektriciteit in de wintermaanden wordt opgewekt. De winterperiode is misschien ook wel de beste periode om zonnepanelen te installeren. Want je huis nu transformeren in een e-home zorgt ervoor dat je helemaal klaar bent voor de topmaanden met de meeste opbrengst.

Bekijk overzicht