Theme
21 juli 2023

Een koele woning in de zomer dankzij de warmtepomp

Een koele woning in de zomer? Het kan met behulp van een warmtepomp. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar: zoals sommige airco’s kunnen verwarmen, kan een warmtepomp ook verkoeling brengen. De energiespecialisten van evoyo leggen uit hoe dat werkt. 

Passieve en actieve koeling

Op welke manier een warmtepomp koelt, hangt af van het systeem en van het type bron. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen passief en actief koelen. Bij passief koelen maakt de warmtepomp alleen gebruik van circulatiepompen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een water/water-warmtepomp met een bodembron. Die maakt gebruik van koelte die is opgeslagen in de grond. Van actief koelen is sprake als ook gebruik wordt gemaakt van een compressor, zoals bij een lucht/water-warmtepomp. Hierbij wordt het werkingsproces van de warmtepomp omgekeerd. In plaats van warmte ín de woning te brengen, haalt hij warmte uit je woning en brengt deze naar buiten.

Passieve koeling energiezuiniger, actieve koeling effectiever

Passie en actieve koeling hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Passieve koeling is energiezuiniger, maar het effect is ook kleiner: het kan je woning maximaal 4 graden koeler maken. Actieve koeling verbruikt meer elektriciteit, maar je bepaalt zelf hoe fris je het maakt in huis.

Extra rendement met vloerverwarming

De vloerverwarming aanzetten in de zomer? Dat is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het bij een water/water-warmtepomp, als je de vloerverwarming inzet voor vloerkoeling. In plaats van warm water laat je dan koud water door het systeem stromen. Hierdoor kun je de temperatuur in je woning met 5 tot 6 graden laten zakken.

Stijging rendement in de winter

In de winter haalt de water/water-warmtepomp energie uit de grond om je woning te verwarmen. In de zomer haalt de bron warmte uit je woning en geeft deze terug aan de bodem. Doordat je tijdens het koelen in de zomer de bodembron verwarmt, stijgt je rendement bovendien in de winter. Een mooie bijkomstigheid.

Instellen van je warmtepomp om je huis te koelen

Het instellen van de water/water-warmtepomp om te koelen is heel eenvoudig: je stelt gewoon de nieuwe gewenste temperatuur in. De warmtepomp start dan vanzelf als koelsysteem op en laat het koude water rechtstreeks door je woning stromen. Dit water warmt op als het door het afgiftesysteem stroomt en onttrekt zo warmte aan de woning. Als het buiten 28 graden is, kan de temperatuur binnen ongeveer 22 graden blijven. Een stuk comfortabeler! Hou er wel rekening mee dat het te bereiken koeleffect afhankelijk is van onder meer de hoeveelheid zonnewarmte die door het glas naar binnen komt, de interne warmteontwikkeling en het ventilatieniveau.

Optimaal gebruik maken van zonnepanelen

Een koele woning in de zomer met dank aan een warmtepomp. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het zeker niet. En het mooie is: heb je zonnepanelen op je woning? Dan kun je de opgewekte energie direct gebruiken voor het stroomverbruik van de warmtepomp die aan het koelen is. Zo maak je optimaal gebruik van je warmtepomp én van je zonnepanelen.

Bekijk overzicht