Een nieuwbouwwoning kopen? Dat werkt een beetje anders. Rabobank helpt je op weg
Heb jij een nieuwbouwwoning op het oog? Of wil je graag zelf een huis bouwen? Dan is het handig om te weten wat daarbij komt kijken. Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt namelijk net even anders dan het kopen van een bestaande woning. Rabobank denkt graag met je mee en helpt je op weg.
De belangrijkste kenmerken van nieuwbouw
Rabobank onderscheidt diverse kenmerken van nieuwbouw, variërend van het duurzame karakter tot de manier waarop de woningen worden toegewezen:
- Een nieuwbouwwoning is duurzaam en energiezuinig. Dat betekent meer wooncomfort en lagere energielasten.
- De eerste jaren heb je weinig tot geen onderhoudskosten.
- Je hebt meestal opties voor de indeling van de woning via meer- en minderwerk.
- Je betaalt geen overdrachtsbelasting.
- Vaak is er sprake van een loting of toewijzing door een projectontwikkelaar.
- Tussen koop en overdracht zit vaak een lange periode.
- Als je al een huis hebt, heb je vaak gedurende langere tijd te maken met dubbele woonlasten.
Hoe werkt een hypotheek bij nieuwbouw?
Omdat een nieuwbouwhuis vaak nog gebouwd moet worden, gebruik je je hypotheek grotendeels voor de aanschaf van de grond en voor de kosten tijdens de bouw. Bij nieuwbouw worden de kosten van de bouw betaalt uit een bouwdepot. Een bouwdepot is een speciale rekening bij je hypotheek, waarmee je de rekeningen van de leveranciers kunt betalen. Het bedrag van je hypotheek en het rentepercentage bepalen je maandbedrag.
Verschillende kosten bij aankoop nieuwbouwhuis
Een nieuwbouwhuis kopen is een spannende stap. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komen verschillende kosten kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de variabele kosten waar je tegenaan loopt? Rabobank vertelt je graag waar je rekening mee moet houden om een schatting te kunnen maken. Wil je weten of je jouw woonwensen kunt financieren? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak met een van de financieel adviseurs van Rabobank.