Hoe zorgt een warmtepomp voor een koele woning in de zomer?
Een warme woning in de winter en een koele woning in de zomer. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar het kan met een warmtepomp. Want zoals sommige airco’s kunnen verwarmen, kan een warmtepomp ook koelen. Econic, dat als missie een wereld zonder emissie heeft, legt uit hoe dat in zijn werk gaat.
Koeling door warmtepomp: passief of actief
Hoe een warmtepomp koelt, hangt af van het systeem en het type bron. Daarin maken we onderscheid tussen ‘passief’ en ‘actief’ koelen. We noemen het passief koelen, wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een compressor. Dat geldt bijvoorbeeld voor een water/water-warmtepomp met een bodembron. Bij een lucht/water-warmtepomp is er sprake van actieve koeling. Hier werkt de warmtepomp net als een airco, maar dan precies andersom. Voor het koelen van je woning wordt warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht. Omdat bij dit proces een compressor wordt gebruikt, verbruikt deze warmtepomp meer elektriciteit dan een pomp met passieve koeling. Heb je zonnepanelen op je woning die in de zomer veel stroom leveren? Dan kun je die mooi gebruiken voor het stroomverbruik van de warmtepomp die aan het koelen is.
Je woning koelen door je vloerverwarming aan te zetten
De vloerverwarming aanzetten in de zomer? Dat is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het, als je de vloerverwarming inzet voor vloerkoeling. In plaats van warm water laat je dan koud water door het systeem stromen. Hierdoor kun je de temperatuur in je woning met 5 à 6 graden Celsius laten zakken. Op een heel energiezuinige manier. In de winter haalt de water/water-warmtepomp energie uit de grond om je woning te verwarmen. In de zomer haalt de bron warmte uit je woning en geeft deze terug aan de bodem. Doordat je tijdens het koelen in de zomer de bodembron verwarmt, stijgt je rendement bovendien in de winter. Een mooie bijkomstigheid.
Koelen met je warmtepomp: heel eenvoudig
Het instellen van de water/water-warmtepomp om te koelen is heel eenvoudig: je stelt de nieuwe gewenste temperatuur in. De warmtepomp start dan vanzelf als koelsysteem op en laat het koude water rechtstreeks door je woning stromen. Dit water warmt op als het door het afgiftesysteem stroomt en onttrekt zo warmte aan de woning. Als het buiten 30 graden Celsius is, kan de temperatuur binnen ongeveer 22 graden Celsius blijven. Een stuk comfortabeler! Hou er wel rekening mee dat het te bereiken koeleffect afhankelijk is van onder meer de hoeveelheid zonnewarmte die door het glas (je ramen) naar binnen komt, de interne warmteontwikkeling en het ventilatieniveau. Een koele woning in de zomer met dank aan een warmtepomp. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het zeker niet.
