Nieuws
15 november 2022

Krijg ik mijn huis wel warm genoeg met een warmtepomp?

Maakt een warmtepomp mijn huis wel voldoende warm in de winter? Het antwoord van energiespecialist econic op deze begrijpelijke vraag is ‘ja’. De allereerste warmtepomp vond zijn oorsprong in Zweden, waar het in de winter wel 30 graden kan vriezen. Dat heeft logischerwijs een grote invloed gehad op de ontwikkeling van warmtepompen.

Verschillende soorten warmtepompen

Voor eengezinswoningen bestaan meerdere soorten warmtepompen. Bij econic werken we voornamelijk met lucht/water- en water/water-warmtepompen. De eerste haalt zijn warmte uit de buitenlucht via een ventilator die naast het huis staat. De water/water-warmtepomp haalt zijn warmte uit de bodem. Als het buiten kouder wordt, is het begrijpelijk dat die koude lucht of bodem maar moeilijk omgezet kan worden naar warm water. Toch weet een warmtepomp warmte op te wekken als het buiten kouder is dan binnen. Een warmtepomp werkt namelijk net als een koelkast. Die trekt zich er ook niets van aan dat het in de keuken warmer is dan in de koelkast.

Hoger energieverbruik als het buiten kouder wordt

Logischerwijs zal een warmtepomp naarmate de buitentemperatuur daalt, wel meer inspanning moeten leveren om warmte te genereren. Daarnaast kan het zo zijn dat het elektrische element bijspringt wanneer het extreem koud is. Het gevolg is dat de warmtepomp hierdoor iets meer energie verbruikt. Dit nemen wij mee in onze berekeningen, zodat je altijd een goede inschatting hebt van je (toekomstige) verbruik,

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren

De warmte die door de warmtepomp wordt gecreëerd, wordt in het huis verspreid door vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren (LTV). Het type vloerverwarming en/of LTV bepaalt hoe comfortabel het in de winter aanvoelt in huis. Zo is er vloerverwarming met directe injectie, waarbij het warme water uit de warmtepomp direct in het systeem komt. Maar er is ook vloerverwarming die werkt op basis van menginjectie. Bij dit type wordt het warme water van méér dan 40 graden afgekoeld naar máximaal 40 graden. Om tot het hoogste comfort te komen, raden wij altijd aan om met directe-injectie vloerverwarming te werken, zodat de warmtepomp op een zo laag mogelijke temperatuur kan worden afgesteld.

Ook warmtepomp mogelijk met radiatoren

Soms wordt gezegd dat je geen warmtepomp kunt nemen als je (standaard)radiatoren in huis hebt. Dat is niet waar. Het is minder efficiënt, maar zeker mogelijk. Een voorwaarde is wel dat je een energielabel hebt van minimaal C, anders ‘lekt’ er te veel warmte weg. Heb je radiatoren, dan maakt je warmtepomp geen water van 40 graden maar van 55 tot 65 graden (vergelijkbaar met een op gas gestookte CV). Op deze wijze kun je jouw woning toch lekker warm houden.

100 procent gegarandeerde warmte

Ondanks dat het in de afgelopen drie jaar in De Bilt geen dag kouder is geweest dan -10 graden, krijgen wij regelmatig de vraag of we 100 procent kunnen garanderen dat het altijd comfortabel voelt in huis. Net als alle technische producten kan ook een warmtepomp stuk gaan. Maar is er geen technisch mankement? Dan garanderen onze systemen dat het binnen altijd minimaal 20 graden is bij een buitentemperatuur van -10 graden.

Bekijk overzicht