Nieuws
4 april 2022

Samen bouwen, zelf huren: 3 kavels voor wooncoöperaties in Amsterdam in aantocht

Samen met anderen een woongebouw met middeldure huurwoningen (laten) ontwerpen en bouwen in Amsterdam, waar je vervolgens zelf gaat wonen. Het kan via een wooncoöperatie. Medio mei komen er weer drie kavels voor wooncoöperaties beschikbaar in Amsterdam. De huurprijzen van middeldure woningen liggen tussen 763,47 en 1.068,83 euro per maand (prijspeil 2022).

Kavels voor wooncoöperaties, in Amsterdam Nieuw-West en Noord

De kavels die de gemeente medio mei gaat aanbieden, liggen in de stadsdelen Nieuw-West en Noord. Het gaat om een kavel aan de Willem Roelofsstraat (Nieuw-West) en om twee kavels in Buiksloterham (Noord). Op deze kaart is te zien waar de kavels liggen. Daarop staan ook andere locaties in de stad, waar in een later stadium kavels beschikbaar komen.

Kavel Willem Roelofsstraat (Amsterdam Nieuw-West)

De kavel aan de Willem Roelofsstraat in Amsterdam Nieuw-West (Overtoomse Veld) is 4.472 vierkante meter groot en biedt ruimte voor 110 tot 135 middeldure huurwoningen. Die woningen zouden door één wooncoöperatie gerealiseerd kunnen worden, al is het ook mogelijk dat meerdere wooncoöperaties hier samen aan de slag gaan. De kavel ligt aan het westkant van het August Allebéplein en kijkt uit over het Spoorpark. Meer informatie over deze kavel staat op deze pagina op de website van de gemeente.

  • Vrijdag 22 april: informatiebijeenkomst (19.00-21.00 uur)
    Over de wooncoöperatiekavel aan de Willem Roelofsstraat in Nieuw-West vindt op vrijdag 22 april een informatiebijeenkomst plaats. Daarop kom je alles over de kavel te weten, maar ook over de kosten, het hele proces en de buurt. Tegelijkertijd ontmoet je mensen die misschien ook een wooncoöperatie willen opzetten. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur in Ru Paré (theaterzaal) aan de Chris Legeaustraat 4 in Amsterdam. Je mag gewoon langskomen, al is aanmelden wel wenselijk (via overtoomseveld@amsterdam.nl).

Kavels Buiksloterham (Amsterdam Noord)

Op de twee kavels in Buiksloterham in Amsterdam Noord (Noordelijke IJ-oevers) is ruimte voor 35 en 53 middeldure huurwoningen. Het gaat respectievelijk om de kavels 19F en 19E. Meer informatie over beide kavels staat op deze pagina op de website van de gemeente.

Meedingen naar een kavel? Schrijf je wooncoöperatie eerst in

Wooncoöperaties die willen meedingen naar deze kavels, moeten ingeschreven zijn bij de Kaartenbak van de gemeente. Om in de Kaartenbak te komen, moet je als wooncoöperatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je een uitgewerkte visie op papier moet hebben. Ook moet je als groep officieel een vereniging zijn. Je kunt zelf een wooncoöperatie oprichten en dan voldoende mensen verzamelen om samen de uitdaging aan te gaan. Maar je kunt je ook aansluiten bij een bestaande groep.

Zelf een wooncoöperatie oprichten

Hoe je een wooncoöperatie opricht, ontdek je via een gratis online training van de Stichting !WOON. In de agenda op haar website www.wooninfo.nl lees je wanneer de ‘Basiscursus wooncoöperatie opzetten’ te volgen is. De eerstvolgende datum is 19 april. Hoe je als wooncoöperatie aan de voorwaarden voldoet om in de Kaartenbak te komen, leer je in een andere gratis cursus van !WOON. Het gaat om de ‘Training kaartenbak voor wooncoöperaties’. Die cursus bestaat uit twee delen en is op 13 en 20 april te volgen.

Aansluiten bij een bestaande wooncoöperatie

Je hoeft overigens niet per se zelf een wooncoöperatie op te richten. Je kunt je ook aansluiten bij een bestaande groep. Wil je daar meer over weten? Of heb je sowieso vragen over wooncoöperaties? Richt je ook dan tot de Stichting !Woon. Zij zijn op werkdagen, tijdens kantooruren, bereikbaar via 020-5230130. Je kunt ook op de website kijken voor meer informatie: www.wooninfo.nl. Op de zelfbouwpagina’s van de gemeentesite staat eveneens veel informatie over wooncoöperaties.

Meer betaalbare huurwoningen in Amsterdam

De gemeente wil graag meer wooncoöperaties in de stad omdat dit leidt tot meer betaalbare huurwoningen. Pluspunten van wooncoöperaties zijn daarnaast dat de bewoners zelf het gebouw beheren en zich daar dus meer verantwoordelijk voor voelen. Ook delen ze, in meer of mindere mate, voorzieningen met elkaar. Dit leidt weer tot meer sociale betrokkenheid en duurzaamheid.

Impressie boven: Buiksloterham. Luchtfoto in slider: kavel August Allebéplein. Overige afbeeldingen in slider: kavels op Centrumeiland (Amsterdam Oost) en stockfoto van mensen in overleg.

Bekijk overzicht