Samen bouwen, zelf huren via een wooncoöperatie. Nu twee nieuwe kavels in aantocht in Amsterdam
Samen met anderen een gebouw met middeldure huurwoningen in Amsterdam realiseren, waar je vervolgens zelf gaat wonen. Het kan via een wooncoöperatie. Na de zomer biedt de gemeente Amsterdam twee nieuwe kavels voor wooncoöperaties aan: in het Amstelkwartier in stadsdeel Oost en in de Jacob Geelbuurt in stadsdeel Nieuw-West.
Kavel Amstelkwartier: ruimte voor 40 middeldure huurwoningen
De kavel in het Amstelkwartier (zie impressie boven) ligt aan de zuidzijde van de Amstelstroomlaan en is ongeveer 1.388 vierkante meter groot. Er is ruimte voor minimaal 30 en maximaal 40 middeldure huurwoningen. Dat zijn woningen met een maandhuur tussen 897,66 en 1.220,40 euro (prijspeil 2024). Inschrijven kan vanaf vrijdag 20 september tot vrijdag 11 oktober (10:00 uur) via deze pagina op de website van de gemeente. Daar vind je ook meer informatie over de kavel en over de inschrijf- en selectieprocedure. Het Amstelkwartier ligt tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart. De wijk is volop in ontwikkeling. Het wordt een stadswijk aan het water, met flink wat nieuwbouw, een park en de monumentale panden van de Zuidergasfabriek.
Kavel Jacob Geelbuurt: ruimte voor 80 tot 90 huurwoningen
De andere kavel ligt in de Jacob Geelbuurt (zie impressie onder). Op deze plek is ruimte voor 80 tot 90 huurwoningen. Minimaal 75 procent daarvan moet middeldure huur zijn, de rest sociale huur. Ook is er ruimte voor bedrijven en voorzieningen. Het gaat om een kavel van circa 2.450 vierkante meter. De inschrijving start in november. Meer informatie over deze kavel staat op deze pagina op de website van de gemeente. Via die pagina kun je jouw wooncoöporatie ook inschrijven.
Meedingen naar een van de kavels? Schrijf je wooncoöperatie eerst in
Wooncoöperaties die zich willen inschrijven voor een van deze kavels, moeten ingeschreven zijn bij de Kaartenbak van de gemeente. Om in de Kaartenbak te komen, moet je als wooncoöperatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je een uitgewerkte visie op papier moet hebben. Ook moet je als groep officieel een vereniging zijn. Je kunt zelf een wooncoöperatie oprichten en dan voldoende mensen verzamelen om samen de uitdaging aan te gaan. Maar je kunt je ook aansluiten bij een bestaande groep.
Zelf een wooncoöperatie oprichten
Hoe je een wooncoöperatie opricht en hoe je ervoor zorgt dat die coöperatie voldoet aan de voorwaarden om in de Kaartenbak te komen, weten ze bij de Stichting !WOON. Op haar website www.wooninfo.nl lees je wanneer je hierover trainingen kunt volgen. Bel gerust voor meer informatie: 020-5230130.
Aansluiten bij een bestaande wooncoöperatie
Je hoeft overigens niet per se zelf een wooncoöperatie op te richten. Je kunt je ook aansluiten bij een bestaande groep. Wil je daar meer over weten? Of heb je sowieso vragen over wooncoöperaties? Richt je ook dan tot de Stichting !Woon: 020-5230130. Je kunt ook op de website kijken voor meer informatie: www.wooninfo.nl. Op de zelfbouwpagina van de gemeentesite staat eveneens veel informatie over wooncoöperaties.