Nieuws
29 juni 2022

Samen (zelf)bouwen, samen leven. Zo werkt een CPO-project

Waar vind je tegenwoordig een woning waarin je fijn ouder kunt worden? Steeds meer mensen bouwen daarom hun ideale woning zelf. Niet alleen, maar met gelijkgestemden. Maar hoe werkt dat? Rabobank zet de vijf fases van een project in ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ – oftewel CPO – op een rijtje.

Samen bouwen, samen leven: veel voordelen

Samen bouwen en samen leven. Dat kan veel voordelen bieden. Als groep kun je gezamenlijk bepalen hoe je wilt wonen en hoe ‘samen leven’ eruitziet. Je bent samen van het begin tot het eind betrokken bij de ontwikkeling. En je bepaalt samen welke voorzieningen je deelt en in welke mate je samen dingen doet en/of omkijkt naar elkaar. Maar hoe werkt een CPO-project precies? Grofweg zijn er vijf fases:

De vijf fases van een CPO-project

Voorbereiding: wat wil je precies?

Wat zijn precies jouw woonwensen? Welke woningtypen spreken jou het meeste aan? Door het invullen van de Woonwijzer op de website van Rabobank heb je binnen vijf minuten jouw woonprofiel in beeld, dat je vervolgens met anderen kan delen. Bij CPO-projecten is het belangrijk dat de woonwensen van de groepsleden met elkaar matchen.

Locatie bepalen via gemeente, rijksoverheid of verzamelsite

Kies de plek en zorg ervoor dat het plan op zo veel mogelijk punten aansluit bij de plannen van de gemeente op het gebied van wonen, welzijn en duurzaamheid.

Financiering

Regel de financiering voor jouw woning zelf. Veel andere zaken financier je met elkaar. Zoals het oprichten van een vereniging, het aanvragen van een gezamenlijke rekening en het inhuren van een CPO-adviseur.

Ontwerp en budget bepalen voor je ideale woning

Bepaal het ontwerp en het budget voor jouw ideale woning. Dit kun je met een specialist doen, bijvoorbeeld de architect die je als groep bij het project betrekt. Maar misschien beschik je over voldoende kennis om dit zelf te doen.

Je eigen hypotheek binnen het CPO-project

Dit regel je met je bank. Het is verstandig om iedereen een financieringstoets te laten uitvoeren bij een geldverstrekker. Dat geeft geen garantie, maar wel wat meer zekerheid over de haalbaarheid van het project.

Bekijk overzicht