VERTICAL: wonen in je eigen, natuurinclusieve 'energiefabriek' in Amsterdam
Zonnepanelen, windturbines, uitstekende isolatie, warmtekoude-opslag en accu’s. Nieuwbouwproject VERTICAL in Amsterdam Sloterdijk Centrum is veel meer dan een woongebouw met verticale tuinen. Het is ook een ‘energiefabriek’: deze technische installaties wekken de energie op die de bewoners nodig hebben. Eigenaar van die energiefabriek is de Vereniging van Eigenaren (VvE). André Darding van ontwikkelaar Heijmans vertelt hoe dat werkt.
VERTICAL (Amsterdam): woongebouw met eigen energiesysteem
“Het energiesysteem is technisch gezien niet zo heel ingewikkeld”, zegt André. “Het gebouw maakt gebruik van zonnepanelen en windturbines op het dak om energie op te wekken. Verder is VERTICAL aangesloten op een warmtekoude-opslag (WKO) die het gebouw op een duurzame manier zal verwarmen en koelen. De energie die we met de turbines en zonnepanelen opwekken, wordt deels opgeslagen in accu’s. Daarmee kunnen de elektrische auto’s opgeladen worden en voorzien we de algemene ruimtes van energie.”
Duurzaam wonen dankzij stapeling moderne technieken
Het is vooral de combinatie van het energiesysteem met andere vormen van duurzaamheid, die complex is, aldus André. Denk aan het natuurinclusieve karakter van het gebouw (met al het groen op daken en terrassen en aan de gevels), de klimaatadaptatie (zoals het bergen van hemelwater) en de gedeelde voorzieningen. “Vergeleken met 15 jaar geleden wordt de puzzel steeds ingewikkelder. Accu’s maken nu hun intrede en moeten ontladen worden op de juiste momenten. In daluren wil je ze ópladen om ze op piekmomenten in te zetten. De markt van windenergie op gebouwen is fors in ontwikkeling. VERTICAL heeft straks vier windmolens op het dak die ook ‘s nachts energie opwekken. Aansluiting op een WKO wordt steeds meer de standaard. Op het dak vangen we regenwater op. Dat regenwater wordt gebruikt voor het bewateren van al het groen op, aan en rondom het gebouw. Komt er een flinke regenbui aan? Dan loost het systeem het opgeslagen water deels om ruimte te maken voor vers hemelwater. Het systeem geeft op z’n tijd ook voeding aan de planten. Dan hoeft dat niet handmatig te gebeuren. De beplanting zorgt weer voor verkoeling van het gebouw en voorkomt dus hittestress. Gebouwen worden steeds meer high-tech.”
Terugbetalen aan bewoners
Die ‘stapeling’ van technische oplossingen mag niet leiden tot steeds hogere servicekosten. “Om ervoor te zorgen dat de servicekosten niet de pan uit rijzen, hebben we ervoor gekozen het energiesysteem in eigendom te houden bij de VvE. Dat heb ik bij binnenstedelijke hoogbouw nog niet vaak gezien.” André vergelijkt de VvE dan ook met een onderneming die haar eigen energiecentrale exploiteert. “De VvE gaat opbrengsten halen uit het verwarmen van de woningen, omdat zij de energie aan de bewoners verkoopt. Daar hebben we een exploitatie voor opgetuigd met een laag risicoprofiel. Een externe partij regelt voor de VvE zaken als onderhoud, service, contractvorming en facturering. Met de opbrengsten kan de VvE de systemen onderhouden en voldoende financiële reserves opbouwen om deze na 30 jaar te vervangen. Als we naar de huidige ontwikkeling van de energieprijzen kijken, verdient de VvE er zelfs aan. Het bedrag dat overblijft, zou zij kunnen uitkeren aan de bewoners.”
Comfortabel wonen met een lagere energierekening
Als bewoner heb je, dankzij die moderne technieken, een zeer comfortabele woning die je kunt verwarmen en koelen, weet André. “En het ventilatiesysteem reageert automatisch op het CO2-niveau in de woning. Verder merk je het als bewoner vooral aan je energierekening. De VvE rekent als exploitant van de ‘energiefabriek’ maar 70 procent (!) van de energietarieven uit de Energiewet. Als bewoner profiteer je dus van een scherpe prijs en dat merk je aan je energierekening.”
Nog enkele woningen beschikbaar, oplevering dit jaar!
Met een ruim aantal woningen, gedeelde voorzieningen, een tuin op hoogte en vier unieke woningtypes voegt VERTICAL een nieuw woonklimaat toe aan de Amsterdamse woningmarkt. VERTICAL is het begin van iets moois in Sloterdijk Centrum. En jij kunt daar onderdeel van zijn. Maak een keuze uit de nog beschikbare appartementen en/of eigentijdse maisonnettes via de woningfinder op de projectsite. Ruim 85 procent is al verkocht. De woningen worden in het vierde kwartaal opgeleverd.
Meer weten over VERTICAL? Bezoek het informatiecentrum
Wil je meer weten over nieuwbouwproject VERTICAL? Bezoek dan het informatiecentrum op de bouwlocatie (Barajasweg 70, Amsterdam). Neem contact op met een van de verkoopadviseurs voor het maken van een afspraak. Je vindt hun contactgegevens onderaan de homepage op de projectsite. Tijdens je bezoek kun je woningen in virtual reality beleven, de maquette bekijken en met de adviseur in gesprek over het nog beschikbare aanbod.
Dit artikel is een bewerking van een interview op de projectsite van VERTICAL.