Nieuws
6 maart 2023

Wat is het verschil tussen een all-electric en een hybride warmtepomp?

Sinds een jaar of vijf krijgen nieuwe woningen in Nederland geen gasaansluiting meer. Koop jij een nieuwbouwwoning, dan kan het zomaar zijn dat daar een warmtepomp in zit. Maar wat betekent dat eigenlijk? Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Energiespecialist econic legt uit hoe dat zit.

All-electric versus hybride warmtepomp

Warmtepompen zijn ruwweg in twee typen te verdelen: een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Beide werken op elektriciteit. Het verschil is dat een hybride warmtepomp ook voor een klein gedeelte gebruikmaakt van gas.

All-electric: geschikt voor goed geïsoleerde woningen

De all-electric warmtepomp zorgt voor zowel warm tapwater als de verwarming van je huis. Deze warmtepomp is geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Dit zijn met name woningen met een bouwjaar vanaf 2000. Heeft jouw nieuwbouwwoning een warmtepomp? Dan is dit een all-electric warmtepomp.

Hybride: voor woningen gebouwd vóór 2000

Voor woningen met een bouwjaar vóór 2000 wordt vaak gekozen voor een hybride warmtepomp. Deze wordt aangesloten op de huidige cv-ketel en werkt in principe ook op stroom. In principe, want als het te koud wordt, dan springt de cv-ketel bij. De naam ‘hybride’ wijst op het gebruik van zowel gas als stroom.

Wat betekent water/water en lucht/water?

Maar er is nog een ander onderscheid te maken. Misschien heb je weleens gehoord van een lucht/water- of water/water-warmtepomp? Dit zegt iets over de bron en het afgiftesysteem. De warmtepomp haalt zijn warmte uit lucht of water en zet dit om in verwarmingswater. Daarnaast bestaan er PVT-zonnepanelen, die zonnewarmte absorberen en gebruiken voor de productie van warm water.

Wat zijn de prijsverschillen tussen all-electric en hybride?

Nóg een verschil is de prijs. De kosten voor een all-electric warmtepomp liggen hoger dan voor een hybride warmtepomp. Voor een gemiddelde hybride lucht/water-warmtepomp betaal je een paar duizend euro. Een all-electric warmtepomp kost ongeveer twee tot drie keer zoveel. Geen kleine bedragen, maar het scheelt wel flink op je energierekening.

Hoe kun je nog meer uit je all-electric warmtepomp halen?

De all-electric warmtepomp werkt op elektriciteit die afkomstig is van het elektriciteitsnet. Heb je nog geen zonnepanelen op je nieuwbouwwoning liggen? Overweeg dan ze te laten installeren. Want met zonnepanelen wek je zo veel mogelijk elektriciteit zelf op, die je kunt gebruiken om je huis te verwarmen. Zo ben je dubbel duurzaam bezig!

Bekijk overzicht