Nieuws
8 juni 2024

Wooncoöperatie De Warren (IJburg) wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024

Amsterdammers hebben De Warren in Amsterdam IJburg verkozen tot winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024. Het contrast met vorig jaar, toen het iconische gebouw Valley op de Zuidas won, kan bijna niet groter. De Warren is de eerste wooncoöperatie van Amsterdam. Het is een sociaal en duurzaam gebouw met 36 betaalbare huurwoningen. Het project kreeg ruim 25 procent van de stemmen. Wethouder Reinier van Dantzig en Arno Visser van Bouwend Nederland overhandigden de prijs zaterdag 8 juni aan de bewoners, de aannemer en de architect.

De Warren, de eerste wooncoöperatie van Amsterdam

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam met 36 appartementen voor sociale huur en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw wooncoöperatie van Amsterdam. Het gebouw is ontwikkeld door een groep Amsterdammers. Zij zijn collectief eigenaar én beheerder van het gebouw. Met dit gebouw laat deze bouwgroep zien dat duurzaam én betaalbaar wonen in Amsterdam binnen handbereik is. Het gebouw is energiepositief en gebouwd van hout dat deels is hergebruikt. Kim Otten, initiatiefnemer van het eerste uur en nu bewoner van De Warren, toonde zich heel trots: “Wij zijn de eerste die het is gelukt. Maar nog mooier is dat er nu veel andere wooncoöperaties aan het ontwikkelen zijn. Het is belangrijk voor de stad dat deze beweging blijft groeien, want we hebben behoefte aan meer zeggenschap bij bewoners zelf.”

Wonen op een plek waar je naar elkaar omkijkt

Wethouder Van Dantzig is ook enthousiast: “De Warren is een fantastische plek om te wonen en verdient het om deze prijs te winnen”, zei hij na de prijsuitreiking. “Ik denk dat veel mensen willen wonen op een plek waar je naar elkaar omkijkt, met gemeenschappelijke ruimtes. Een plek ook die er zo ontzettend mooi uit ziet. Van harte gefeliciteerd met deze prijs.”

Prijsuitreiking op de Dag van de Bouw

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 werd uitgereikt op de Dag van de Bouw, zaterdag 8 juni. Bouwend Nederland organiseert elk jaar deze dag, waarop meer dan 150 bouwprojecten in het land bezocht kunnen worden. “Bouw waar vraag naar is”, zei Arno Visser van Bouwend Nederland. “Dit is precies wat centraal stond bij de bouw van De Warren. Felicitaties aan ToekomstGroep en Natrufied architecture. Jullie luisterden niet alleen naar de wensen van de bewoners, maar zorgden er ook voor dat zij duurzaam én betaalbaar kunnen wonen in Amsterdam. Ik hoop dat veel meer mensen hun woonwensen vervuld zien worden de komende jaren.”

Amsterdamse Nieuwbouwprijs: dé publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is dé publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2022 en augustus 2023 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 250 Amsterdammers uit 78 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten bijna 3.500 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

  • De Warren: 25,6 procent
  • Jonas’: 14,1 procent
  • De Mahonie: 10,3 procent
  • Beemsterstraat 531A: 9,7 procent
  • Wiltzangh & Flierefluiter: 8,8 procent
  • Lariks: 7,6 procent
  • Crossover: 7,4 procent
  • AMST: 7,4 procent
  • Solid 1c: 4,9 procent
  • Juf Nienke: 4,2 procent

Bekijk video’s tien finale-projecten Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024

Meer informatie over de tien projecten uit de finale (inclusief de filmpjes van AT5) staat op www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs. Daar vind je ook tal van video’s van projecten uit eerdere edities van de Nieuwbouwprijs. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt elk jaar georganiseerd door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Bekijk overzicht