Nieuws
28 mei 2024

Inschrijving voor drie zelfbouwkavels op Centrumeiland in Amsterdam gestart

Goed nieuws voor zelfbouwers in Amsterdam! De inschrijving voor drie zelfbouwkavels op Centrumeiland in Amsterdam IJburg is gestart. Het gaat om twee kavels voor individuele zelfbouw en een ‘Samen in het klein-kavel’, geschikt voor de bouw van drie of vier zelfbouwwoningen. De kavels zijn ’teruggekomen’ en worden nu opnieuw door de gemeente uitgegeven. Je kunt je tot en met zondag 23 juni inschrijven.

Keuze tussen individuele zelfbouw en samen-in-het-klein op Centrumeiland

Bij individuele zelfbouwkavels kan iedereen zich wel iets voorstellen. Dat zijn kavels waarop je je eigen huis bouwt, in Amsterdam meestal aan andere zelfbouwwoningen vast. Samen-in-het-klein kavels zijn kavels met ruimte voor (in dit geval) drie of vier woningen. De individuele zelfbouwkavels die nu beschikbaar zijn, zijn 162 en 192 vierkante meter groot. De samen-in-het-klein kavel is 243 vierkante meter. De kavels worden in erfpacht uitgegeven. Je betaalt een jaarlijkse canon of een eenmalige afkoopsom. Het gaat om de volgende bedragen (exclusief BTW):

  • Kavel 05-03 (individueel): 7.423 euro (jaarlijks) of 298.129 (afkoop).
  • Kavel 04-11 (individueel): 9.137 euro (jaarlijks) of 366.928 (afkoop).
  • Kavel 05-11 (samen-in-het-klein): 12.227 (jaarlijks) of 491.040 (afkoop).

Kies je voor de samen-in-het-klein kavel, dan schrijf je je samen met twee of drie andere huishoudens in. Na toewijzing ga je ook samen de woningen (laten) bouwen. De kavels zijn al bouwrijp. Je kunt dus snel beginnen met bouwen. Meer informatie over de drie kavels vind je op deze pagina op de website van de gemeente.

Inschrijven zelfbouwkavels Centrumeiland tot en met zondag 23 juni

De inschrijving voor de kavels is gestart en staat open tot en met zondag 23 juni. Informatie over de inschrijfprocedure en de voorwaarden vind je op deze pagina op de website van de gemeente. De inschrijving zelf verloopt via deze pagina op de gemeentesite. Of je nu voor individuele zelfbouw kiest of voor samen-in-het-klein, in beide gevallen werk je aan een woning die helemaal voldoet aan jouw wensen.

Centrumeiland: duurzame stadswijk voor iedereen

Centrumeiland is een van de eilanden waaruit Amsterdam IJburg bestaat. Het is een nieuw stuk land dat uitgroeit tot een groene, duurzame en autoluwe stadswijk voor iedereen. Denk aan gezinnen, jongeren en ouderen. De wijk wordt omringd door water en in het hart komt een park. Ook komen er allerlei voorzieningen, zoals een basisschool, een kinderdagverblijf, horeca en kleine winkels. Kenmerkend voor Centrumeiland is vooral het grote aantal zelfbouwwoningen. Van de circa 1.500 woningen die de wijk uiteindelijk zal tellen, is ongeveer 70 procent zelfbouw. Centrumeiland is daarmee de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam. De wijk is ongeveer 15 hectare groot. Dat komt overeen met circa 23 voetbalvelden.

Bekijk overzicht