Zo maak je je warmtepomp winterklaar
De herfst is al een tijdje onderweg en het zal niet lang meer duren voor de eerste koude dagen zich aandienen. Hoewel de installatie van je warmtepomp automatisch naar verwarmen overschakelt, zijn er ook dingen waar je zelf nog op kunt letten om je warmtepomp winterklaar te maken. Energiespecialist econic zet ze voor je op een rijtje.
1. Stel je ideale temperatuur in
Wat de een als een prettig binnenklimaat beschouwt, is voor een ander misschien te koud of te warm. Econic raadt je aan niet telkens de temperatuur aan te passen, maar jouw ideale temperatuur in de app of op de warmtepomp in te stellen. Houd er rekening mee dat het twee tot drie dagen kan duren voordat in je woning de gewenste temperatuur is bereikt.
2. Check je vloerverwarming
Beschikt je woning over een naregelsysteem waarmee je het binnenklimaat per ruimte kunt aanpassen? Houd er dan rekening mee dat deze ruimtes niet warmer kunnen worden ingesteld dan de ruimte waar de binnensensor is geplaatst. Als een ruimte niet voldoende wordt verwarmd, kan dit aan de vloerverwarming liggen. Neem in dat geval contact op met de installateur van de vloerverwarming.
3. Controleer de waterdruk
Controleer vooral ook de waterdruk van je systeem. Die valt buiten de werking van de warmtepomp en is niet op afstand te monitoren. Wanneer de druk onder de 0,8 bar zakt, moet je het verwarmingssysteem bijvullen tot een druk van 2 bar. Dit wordt aangegeven met de zwarte wijzer op de drukmeter. Heeft de warmtepomp in je woning een bodembron? Dan is er een tweede drukmeter in de leiding met de zwarte isolatie. Deze druk mag ook niet onder de 0,8 bar zakken. Gebeurt dat toch? Doordat er antivries in de bronleidingen zit, mag alleen een gecertificeerde partij de bron bijvullen.
4. Op vakantie? Zet de temperatuur iets lager
Ga je op (wintersport)vakantie? Zet je warmtepomp dan niet uit, maar stel de ruimtetemperatuur net iets lager in, bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden, en in de slaapkamers naar 17. Dit is de meest energiezuinige manier en bovendien is bij terugkomst je huis weer snel op jouw ideale temperatuur.
5. Heb je een buitenunit? Houd ‘m sneeuwvrij
De herfst was dan misschien wel een van de warmste ooit, dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het straks niet gaat sneeuwen. Mocht dat gebeuren en heb je een warmtepomp met buitenunit, houd er dan rekening mee dat wanneer je de sneeuw op de buitenunit laat liggen, het pomptoestel kan uitvallen. Probeer daarom altijd voorzichtig de sneeuw van de buitenunit af te halen, zodat de voor- en achterzijde weer sneeuwvrij zijn.
