Nieuws
13 april 2023

Zo maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen

Als je op je energierekening kijkt, zie je daar vaak twee stroomprijzen staan. Een piektarief voor doordeweekse dagen en een daltarief voor ’s nachts en in het weekend. Dit is ooit bedacht om ervoor te zorgen dat mensen hun wasmachine aanzetten als er minder vraag is naar stroom. Nu we steeds meer stroom uit zonnepanelen halen, gaat dat idee niet meer op. Tegelijkertijd is de vraag hoe je optimaal gebruikmaakt van je zonnepanelen steeds actueler geworden. Energiespecialist econic legt het uit. 

Zo komen energietarieven tot stand

Wat je betaalt voor stroom hangt af van vraag en aanbod. De energieleverancier koopt energie op de groothandelsmarkt en verkoopt die aan huishoudens. Die beursprijzen worden bepaald door de marges van gas- en kolencentrales. Daardoor betaal je als klant van een energieleverancier ongeveer hetzelfde voor groene stroom als voor grijze stroom. Ook nu we steeds meer stroom uit zonnepanelen en windmolens halen.

Stroom is overdag goedkoper en schoner

Door de groeiende opwekking van zonne-energie is het aanbod van groene stroom enorm gestegen. In de eerste vier maanden van 2022 waren de (inkoop)prijzen op groothandelsmarkten overdag (tussen 10.00 en 17.00 uur) zelfs lager dan ’s nachts (tussen 23.00 en 07.00 uur). Opvallend, want zonnepanelen leveren in de winter relatief weinig energie. In de zomermaanden zal dit effect nog sterker zijn. Ondanks de lagere inkoopprijzen berekenen energieleveranciers geen lager tarief voor deze ‘nieuwe daluren’. Toch is er volgens energie-expert Martien Visser (Hanzehogeschool Groningen) alle reden om het daltarief ook ‘s middags te laten gelden. “Met lagere tarieven op zonnige middagen kunnen bijvoorbeeld eigenaren van elektrische auto’s worden aangemoedigd om dan stroom te gebruiken.”

‘Dynamische’ stroomprijzen

Bij steeds meer energieleveranciers is het nu al mogelijk om een contract af te sluiten met ‘dynamische’ stroomprijzen die per uur verschillen. Daardoor kun je als consument rendabeler gebruikmaken van groene energie. Maar energiespecialisten waarschuwen dat piektarieven dan waarschijnlijk hoger worden, omdat leveranciers hun marge willen behouden.

Zelf de stroom gebruiken die je zonnepanelen opwekken

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is het slim om deze te plaatsen en zelf de opgewekte stroom te gebruiken. Je kunt je apparaten, zoals een vaatwasser of een wasmachine, bijvoorbeeld zo programmeren dat ze draaien op momenten dat je zonnepanelen veel elektriciteit opwekken. En heb je een elektrische auto? Dan laad je de auto op wanneer de zon schijnt. Dit klinkt gemakkelijker dan het in de praktijk vaak is. Niet iedereen is immers altijd thuis op de momenten dat de zon schijnt. Daar is gelukkig een oplossing voor: de thuisbatterij.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je stroom opslaan om die op een later moment te gebruiken. Een thuisbatterij (of thuisaccu) is eigenlijk niets anders dan een grote oplaadbare batterij. Waar je normaal slechts 30 tot 50 procent van de zelf opgewekte stroom gebruikt, is dat met een thuisbatterij 60 tot 80 procent. Alleen de investeringskosten voor een thuisbatterij zijn flink. Om die financiële drempel weg te nemen, pleitten VVD en ChristenUnie eerder al voor een subsidie voor thuisbatterijen.

econic zet de versnelling in

De energietransitie heeft een significante versnelling nodig. Daarom onderzoekt econic of zij thuisbatterijen kunnen opnemen in hun aanbod. Wil je meer weten over stroomprijzen, groene energie of zonnepanelen? Of wil je advies over hoe ook jij kunt bijdragen aan het versnellen van de energietransitie? Neem dan vandaag nog contact op met econic. Dat kan via deze pagina op de website van econic. De adviseurs van econic praten je graag bij.

Bekijk overzicht