Afzelia

In de Houthaven op Wiborgeiland heeft Woonstichting Lieven de Key 41 sociale huurwoningen gerealiseerd in woongebouw Afzelia. De woningen hebben een oppervlakte van 39 m² (tweekamerwoning) tot 113 m² (vijfkamerwoning) en zijn primair gericht op gezinnen. Lees hieronder verder.

Opdrachtgever
Woonstichting Lieven de Key

Architect
Heren 5 Architecten
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Jeroen Atteveld
Aannemer
Hillen & Roosen
Adres
Wiborgeiland 201-281
Aantal woningen
41
Fotografie
Luuk Kramer

Projectbeschrijving
In de Houthaven op Wiborgeiland heeft Woonstichting Lieven de Key 41 sociale huurwoningen gerealiseerd in woongebouw Afzelia. De woningen hebben een oppervlakte van 39 m² (tweekamerwoning) tot 113 m² (vijfkamerwoning) en zijn primair gericht op gezinnen. De architectuur is geïnspireerd op de pakhuizen en magazijnen in de nabijgelegen Oude Houthaven en kenmerkt zich door bijzondere metselwerkelementen als Braziliaans metselwerk en nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen.

De woningen zijn aan de achterzijde gelegen aan een gemeenschappelijke tuin die grenst aan de gracht. Alle woningen hebben ook hun privé-buitenruimte aan deze zijde. Op de verdiepingen zijn de galerijen plaatselijk verbreed om ruimte te bieden aan de privé-buitenruimte. De woningen op de begane grond zijn veelal maisonnettes met een eigen entree aan de kade. Op de beide koppen van het gebouw zijn de hoofdentrees voor de bovengelegen woningen, die aan de zuidzijde door middel van de galerijen met elkaar zijn verbonden. De woningen op de bovenste verdieping hebben, door ligging onder de bijzondere kappen, plaatselijk een vrije hoogte van wel zes meter. Het complex is gasloos en voorzien van stadswarmte en koeling.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs