Oostenburg Kavel 2

Op Kavel 2 heeft woningcorporatie Stadgenoot 151 sociale huurwoningen. Het merendeel van de woningen is voor studenten. Het kavel is opgebouwd uit 5 aanééngeschakelde gebouwen rondom een gedeelde binnentuin. In de gebouwen zitten naast de huurwoningen ook een fietsenstalling en een kantoorgebouw op de kop. Lees hieronder verder.

Opdrachtgever
Stadgenoot

Architect
Studio Architectuur MAKEN, Bureau Fraai, Laura Alvarez Architecture
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)

Ferry in 't Veld, Daniel Aw, Rikjan Scholten, Laura Alvarez
Aannemer
Heijmans
Adres
Oostenburgermiddenstraat 601-903
Aantal woningen
151
Overig programma
fietsenstalling, ruilwinkel, wasbar, gemeenschappelijk dakterras, kantoorruimte
Fotografie
Studio de Nooyer

Projectbeschrijving
Op Kavel 2 heeft woningcorporatie Stadgenoot 151 sociale huurwoningen. Het merendeel van de woningen is voor studenten. Het kavel is opgebouwd uit 5 aanééngeschakelde gebouwen rondom een gedeelde binnentuin. In de gebouwen zitten naast de huurwoningen ook een fietsenstalling en een kantoorgebouw op de kop. Stadgenoot heeft jonge architecten een kans gegeven deze 5 blokken te ontwerpen. Het zijn daardoor 5 unieke gebouwen waarbij aan de buitenkant niet te zien is of het sociale huurwoningen of koopwoningen zijn. De vijf gebouwen met elk hun eigen identiteit vormen een stoer stadsblok wat past op deze industriële plek.

Het woongebouw met studio’s van 30 m2 voor jongeren aan het spoor is door zijn flexibele bouwstructuur voorbereid op verandering in de toekomst. De extra brede galerijen zorgen ervoor dat je er je bankje of je tafeltje kunt plaatsen. De zwarte circulaire fietsenstalling daarnaast heeft een gemeenschappelijk dakterras, een wasbar en een ruilwinkel.

De gehele fietsenstalling heeft een houten constructie en is demontabel. De appartementen van de twee middenhuur blokken hebben een flexibele open indeling. Het werkgebouw is een iconisch ontwerp en verwijst met zijn identiek geprefabriceerde gevelelementen naar het industriële verleden van deze plek. De grote gevelopeningen, open plattegronden en vrije hoogte van 4 meter zorgen voor flexibiliteit voor verschillende gebruikers.

De woningen liggen in de nieuwbouwwijk Oostenburg, achter de Tsaar Peterstraat. Er wordt nog volop gebouwd. Het wordt een contrastrijke pandenstad met stoere en industriële architectuur. De afwisseling in breedte en bouwhoogte zorgt voor een gevarieerde en diverse wijk.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs