Goudvink
- 93 huurwoningen voor jongeren (deels woningen in een beschermde omgeving)
- Stadsdeel Noord
De Goudvink is een markant woongebouw in Amsterdam-Noord met een commerciële plint en 93 kleine appartementen voor starters op de woningmarkt. De appartementen zijn tussen de 20 en 38 m2 groot. Een deel van de woningen wordt aangeboden als jongerenwoning. Daarnaast zijn er ook woningen in een beschermde omgeving voor jongvolwassen mannen en vrouwen van 18 t/m 27 jaar die een eerste psychose hebben doorgemaakt. De Goudvink is voor deze groep een vernieuwend, niet stigmatiserend huisvestingsproject.
Wonen
Een deel van de woningen is bestemd voor jonge woningzoekenden die aan het begin van hun wooncarrière staan. Net klaar met hun studie of opleiding, een eerste baan, voor het eerst op eigen benen. Zij krijgen een huurcontract van maximaal 5 jaar. En kunnen daarna doorstromen naar een andere woning.
De Goudvink biedt ondersteuning en bescherming bij het zelfstandig wonen. Arkin biedt de psychiatrische zorg, woningcorporatie Ymere de huisvesting en HVO-Querido de begeleiding. Bewoner van De Goudvink kunnen doorgroeien naar zelfstandig wonen.
Gezamenlijke buitenruimten
De appartementen zijn georganiseerd rondom een rustig en groen binnengebied, dat fungeert als de centrale collectieve ruimte van het project. In plaats van individuele buitenruimtes zijn extra brede galerijen gecreëerd die ook fungeren als collectieve, beschutte buitenruimtes. In de binnentuin en een gezamenlijk dakterras kunnen bewoners elkaar makkelijk ontmoeten.
Architectuur
Binnen de door de gemeente strak opgestelde bouwenvelop, is een getrapt volume gecreëerd dat op de prominente hoek Klaprozenweg en Ridderspoorweg maximaal omhoog trapt tot negen verdiepingen hoog en het gebouw een eigen identiteit geeft. Het gebouw markeert de ingang van de nieuwe wijk Buiksloterham. Door het hoogteaccent op het kruispunt te leggen en de zijvleugels laag te houden is de binnentuin maximaal op de zon georiënteerd en wordt het verkeersgeluid afgeschermd.
Een getrapte, terugliggende nis in de deels geluidbelaste buitengevel accentueert de hoofdingang van het gebouw. De transparante plint verbindt de ruige stedelijke buitenzijde visueel met de zachte, rustige binnenwereld.