Crossover

  • 120 sociale huurwoningen voor jongeren en statushouders
  • 10 koopstudio’s
  • kantoor- en bedrijfsruimte, horeca, gemeenschappelijke ruimte en parkeergarage
  • Zuidas – Amsterdam Zuid

 

Opdrachtgever
AM
Architect
Team V Architectuur
Aannemer
BAM Wonen
Stadsdeel
Zuid
Adres
Gelrestraat 28-314, Rozenoordpad 7-25
Fotografie
Jannes Linders

Een goede start voor jonge statushouders

In de buurt Kop Zuidas is Crossover gebouwd, op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard. Het gebouw is een spannende mix te worden van wonen, werken en voorzieningen. Crossover heeft zes woonverdiepingen aan de ene kant en negen kantoorverdiepingen aan de andere kant. Naast de 120 sociale huurwoningen biedt het gebouw tien koopstudio’s.

Wonen in Crossover

Woningstichting Lieven de Key verhuurt de 120 sociale huurwoningen in Startblok Kop Zuidas aan 60 startende studenten en 60 statushouders. In dit concept vormen jonge Amsterdammers en statushouders een community. Bewoners hebben toegang tot drie dakterrassen en zes thematische ontmoetingsruimtes, waaronder een filmruimte, een studeerkamer en een gym. De koopstudio’s bevinden zich op de begane grond. Net als een restaurant en twee bedrijfsruimtes.

Architectuur van Crossover

Het gebouw reageert aan alle kanten op de omgeving; met een geluid- en luchtdichte gevel aan de A10, hoogbouw met kantoren aan de stedelijke Europaboulevard en een vriendelijke, kleinschalige uitstraling aan de woonstraat. Toch is Crossover duidelijk één gebouw. Dat komt door het verbindende gevelontwerp, dat bestaat uit een sterk raster bekleed met nougatkleurige baksteen. Afhankelijk van de functie en de omgeving, verandert de dichtheid van het raster en zijn de vlakken verschillend ingevuld; bijvoorbeeld met volledig glas, een fraai metselverband of een Frans balkon.

Duurzaam

De gevel is bekleed met bakstenen strips gemaakt van bouwafval en een groot deel van de constructie is demontabel. Doordat alle installaties inpandig liggen, bleef dakoppervlak vrij voor groene daktuinen met waterretentie.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan