De Mahonie

  • 65 sociale huurwoningen voor jongeren (friendswoningen)
  • Gemeenschappelijke ruimte
  • Houthaven – Amsterdam West
Opdrachtgever
Woonstichting Lieven de Key
Architect
Faro
Aannemer
Hillen & Roosen
Stadsdeel
West
Adres
Memeleiland 184-314
Aantal woningen
65
Fotografie
Hans Peter Föllmi - IC4U

Nieuw in Amsterdam: Friendswoningen

De Mahonie is een woonblok dat met de voeten in het water staat, met weids uitzicht over het IJ. Het is één van de eerste gebouwen in Amsterdam (Nederland?) met Friendswoningen in de sociale huur. Het is een woonconcept van Woningstichting Lieven de Key voor jongeren die werken of bijna afgestudeerd zijn. De woningen zijn betaalbaar én comfortabel: veilig, schoon en prettig wonen tegen een zeer betaalbare huur. Het gebouw bevat 65 sociale huurwoningen.

Wonen in De Mahonie

De Friendswoningen zijn voor drie personen. Jongeren tussen 18 en 28 jaar kunnen een eigen kamer met eigen badkamer en toilet huren. De drie bewoners delen een ruime woonkeuken. Aan deze woonkeuken zit een balkon of klein tuintje aan de waterzijde. Verder heeft het woongebouw een gemeenschappelijke huiskamer voor diverse activiteiten en een gezamenlijke wasruimte. Voor fietsen is ook plek in één van de drie gemeenschappelijke inpandige fietsenstallingen.
Het gebouw voldoet aan strenge duurzaamheidseisen. Duurzaamheid betekent ook kunnen inspelen op veranderingen in behoefte: de woningen kunnen makkelijk worden omgebouwd naar ruime appartementen. Een groot deel van de kade wordt ingericht als collectieve buitenruimte, zodat alle bewoners plezier hebben van het water.

Architectuur De Mahonie

In het beeldkwaliteitsplan van dit eiland in de Houthaven is gekozen voor het thema ‘Deftige dames’. Het refereert aan de statige allure van woningen uit het begin van de vorige eeuw. De Mahonie is een hedendaagse interpretatie van dit thema met witte accenten die het straatbeeld bepalen. De panden zijn architectonisch familie, maar hebben elk een eigen gevelontwerp. Accenten zorgen voor afwisseling en opvallende koppen vormen een duidelijke beëindiging. Eerder was deze plek het domein van een bedrijvige houthandel, nu is dit Memeleiland in de Houthaven. Bijzonder is het gebruik van enkele oude ornamenten uit gesloopte historische panden.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan