Juf Nienke

  • 30 middeldure huurwoningen en 31 vrije sector huurwoningen
  • Kinderdagverblijf, fitnessclub, winkelruimte en parkeergarage
  • IJburg – Amsterdam Oost
Opdrachtgever
Dokvast, BuildingForLife, Cascada
Architect
RAU, SeARCH
Aannemer
Barli, Hazenberg
Stadsdeel
Oost
Adres
Strandeilandlaan 7-123, Nydia Ecurystraat 6, Muiderlaan 441
Aantal woningen
61
Fotografie
Stijn Poelstra

Woningen voor juffen en meesters in IJburg

Juf Nienke is een duurzaam nieuwbouwproject op het Centrumeiland in IJburg. Het houten woongebouw met een stoere en stedelijke uitstraling telt 61 huurwoningen.De naam van het project is niet toevallig gekozen. De helft van de wonen worden aangeboden als middensegment huur voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. Het project hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het lerarentekort in de stad.

Wonen in Juf Nienke

In Juf Nienke zitten verschillende typen woningen, van appartement tot grondgebonden woning. De 30 middeldure huurwoningen zijn tussen 48 m2 en 91 m2 groot en 31 vrije sector huurwoningen tussen 60m2 en 116m2. Juf Nienke wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin. In de hoge transparante plint komt op korte termijn een kinderdagverblijf en is een leuke fitness-studio geopend, wat de levendigheid en het buurtgevoel zeker ten goede zal komen.

Architectuur Juf Nienke

Het gebouw is samengesteld uit vijf lagen, samen 15 meter hoog, van gestapelde houten modules op een betonnen tafelconstructie. De gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab-modules (HSB en deels CLT) hebben een standaardbreedte van 4 meter met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan worden aangepast. Doordat het nagenoeg volledig in hout is gebouwd, wordt met de woningen ruim 580.000 kg CO2 opgeslagen waarmee actief wordt bijgedragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules is bovendien de impact op de locatie tijdens het bouwproces minimaal geweest.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan