Lariks

  • 104 sociale huurwoningen voor jongeren (Friendswoningen).
  • bedrijfsruimte, wasruimte, gemeenschappelijke binnentuin en parkeergarage.
  • Houthaven – Amsterdam West.
Opdrachtgever
Woonstichting Lieven de Key
Architect
M3H Architecten
Aannemer
Hillen & Roosen
Stadsdeel
West
Adres
Revaleiland 121-286
Aantal Woningen
104
Foto
Luuk Kramer

Nieuw in Amsterdam: Friendswoningen

Lariks is het eerste gebouw in Amsterdam (Nederland?) met Friendswoningen in de sociale huur. Het is een woonconcept van Woningstichting Lieven de Key voor jongeren die werken of bijna afgestudeerd zijn. De woningen zijn betaalbaar én comfortabel: veilig, schoon en prettig wonen tegen een zeer betaalbare huur. Ook zijn er zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg. Het gebouw bevat 104 sociale huurwoningen.

Wonen in Lariks

De Friendswoningen voor drie personen zijn 92 m2 groot. Jongeren tussen 18 en 28 jaar huren een eigen kamer van 20 m2 met badkamer en toilet. De drie bewoners delen een ruime woonkeuken. Het woongebouw omvat naast woningen twee grote inpandige fietsenstallingen voor bewoners, een gemeenschappelijke wasruimtevoorziening en een binnentuin. In deze tuin kunnen de jongeren elkaar ontmoeten, samen tuinieren en ontspannen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met toekomstige scenario’s, zodat de woningen makkelijk aan te passen zijn naar een regulier appartement.

Architectuur Lariks

Het ontwerp is geïnspireerd op de Amsterdamse School architectuur uit de naastgelegen Spaarndammerbuurt. Alle straatgevels zijn gecomponeerd uit dezelfde gevelelementen, metselwerk, uitgewassen grindbeton en aluminium kozijnen in een ton sur ton kleurstelling. Toch heeft elke gevel een eigen karakter die reageert op de stedenbouwkundig ruimte waaraan de gevel grenst. De gevels rondom de tuin hebben beige-grijs metselwerk en een ‘whitewash’ houten gevelbekleding die samen met de balkons en pergola’s zorgen voor een informele sfeer.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan