Borneohof

67 woningen in de Indische Buurt - Oost (nieuwbouw)

Borneohof met 67 koop- en huurwoningen is de winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012. Een oppepper voor de buurt, aldus het Parool. Door het bouwblok werd een nieuw stedelijk plein gecreëerd als het nieuwe hart van de Indische buurt. Het gebouw kwam in de plaats van circa 150 kleine verouderde woningen aan het Javaplein in het kader van de stedelijke vernieuwing van de Indische buurt.

De Borneohof is een omvangrijk nieuwbouwblok, dat probleemloos past bij aard en karakter van de Indische Buurt. “Dit is een aanwinst voor de wijk,” oordeelt Ineke Genee, één van de vijf juryleden die de tien genomineerden in 2012 hebben aangewezen. Haar collega Judith Dekker vindt vooral de diversiteit goed: een variëteit van koop, vrije huur en sociale huur, met allemaal verschillende appartementen. En dan ook nog met bijzonder versierde entreehallen, waar ontwerper Piet-Hein Eek een wand heeft gevuld met een mozaïek van deuren uit de gesloopte woningen die hier voorheen stonden.

De koop- en huurwoningen, waaronder vier rolstoelgeschikte woningen zijn gegroepeerd rondom, georiënteerd op en worden ontsloten door een groene hof. Door de wijze van inrichting van deze collectieve ruimte, wordt deze hof echter ruimtelijk beleefd als drie verschillende hoven. Hierdoor ontstaat er een intieme sfeer die ervoor zorgt dat het een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor de bewoners vormt. De binnenhof is bereikbaar door vier hoge poorten die doorzichten genereren tussen de straat en de hof.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs